Slik skriver du en jobbsøknad

Søknaden din er gjerne arbeidsgiverens første møte med deg. Det er viktig at du leser stillingsutlysningen nøye, slik at du vet hvilke krav som stilles til stillingen. Det er dumt å skrive side opp og side ned om hvor god du er til å samarbeide med andre, dersom stillingen krever at du jobber selvstendig og alene.

Det første du må gjøre er å skrive hvilken stilling du søker på og hvordan du fikk vite om den ledige jobben. Deretter må du følge opp med hvorfor du vil ha jobben og hva du mener nettopp du kan bidra med og hvordan. Du må altså beskrive hvorfor du er motivert til jobben og hvorfor firmaet bør velge nettopp deg.

Erfaring

I jobbsøknaden må du også fortelle om dine personlige egenskaper og tidligere erfaring, som vil være nyttig i nettopp denne jobben. Prøv å ikke la det bli en oppramsing, men se om du ikke kan få frem hva du har lært av dine erfaringer og hvordan dette kan komme til nytte i jobben du har søkt på. Det er derfor viktig at du også sørger for å skrive en jobbsøknad per jobb du søker på, slik at søknaden er tilpasset hver enkelt stillingsutlysning.

Når du er under 18 år har du neppe en lang remse med erfaringer og tidligere jobber. Tenk alternativt. Du har sikkert hatt arbeidsuke på skolen. Hvor var du og hva lærte du der? Har du hatt arbeidsoppgaver hjemme, vært barnevakt for naboens unger, har du hatt verv ved skolen eller vært leder av en fritidsgruppe? Alt du har gjort er å regne som erfaring og dette kan du bruke i jobbsøknaden din.

Andre ting å huske på

Skriv når du kan begynne og ta med at du gjerne stiller til intervju. Du kan enten oppgi to eller tre referansepersoner eller skrive at dette kan oppgis på forespørsel. Ikke glem å fortelle hvordan de lettest kan få kontakt med deg. Dersom du oppgir mobilnummeret ditt, må du passe på at du har mobilen på og ikke av. Det er også viktig at søknaden ikke er for lang. Da orker nemlig ikke arbeidsgiveren å lese den. Rundt en side er mer enn nok. Husk på å kontroller for skrivefeil og uforståelige setninger. Legg jobb i å skrive godt og riktig. Send alltid med CV-en din, selv om dette ikke er nevnt spesielt i søknaden. Send derimot bare med attester og vitnemål dersom de ber om dette. Om det ikke står noe spesielt, tar du kopier av disse med til et eventuelt jobbintervju.

Jobbsøknaden din skal vise arbeidsgiveren at du er den rette kandidaten til jobben. Den skal fortelle dem at du klarer oppgavene du blir satt til og det med glans. I tillegg må du overbevise om at du vil være en god kollega, som kommer godt overens med dine nye medarbeidere, altså at du er et

utmerket nytt tilskudd til bedriften. Pass dog på tonefallet ditt, du skal verken være belærende eller truende. Det kan også være lurt å la noen andre lese over søknaden din før du sender den fra deg, slik at de kan luke ut eventuelle feil og mangler som du ikke ser selv fordi du er sliten etter strevet med å formulere deg riktig!