Tips til jobbintervjuet

Jobbintervju er ikke noe som skjer hver dag og mange av oss har en tendens til å bli både nervøse og usikre. Det er kanskje ikke så rart, spesielt om du virkelig ønsker deg jobben. Noen er nervøse hver gang, mens andre blir roligere etter hvert som de får mer erfaring. Uansett, her kommer vi med noen tips som kan komme til nytte. Husk at bare det å bli innkalt til et jobbintervju viser at du er kvalifisert til jobben!

Kleskode og ærlighet

Kle deg pent men gjerne nøytralt. Dersom du er jente, så ikke overdriv bruken av sminke. Det beste tipset er faktisk å sjekke kleskoden i det firmaet du skal på intervju hos. Ikke bekymre deg over at du er nervøs, alle er det når de skal på jobbintervju enten de vil innrømme det eller ei. Vær deg selv, det vinner du på, og fremfor alt må du huske å være ærlig. Vær rolig og hils med et fast håndtrykk. Pust dypt inn og ut, og ikke stress eller snakk for fort.

Dersom den som intervjuer deg stiller spørsmål du ikke forstår, så si det. Lytt oppmerksomt, vis interesse for jobben og selv om du synes det er flaut så husk at du faktisk er der for å selge deg selv inn som deres neste arbeidstaker. Det betyr at du må snakke pent om deg selv, uten å ta helt av! Ikke snakk stygt om andre arbeidsgivere du eventuelt har hatt og ikke la deg provosere til å si noe du angrer på etterpå. Sørg for å ha blikkontakt og dersom det er flere som intervjuer deg, så fokuser på den som stiller spørsmålet. Ikke glem å ta med deg kopi av attester og vitnemål, liste over referansepersoner og eventuelt en kopi av søknaden din.

Andre gode tips

Jobbintervjuet er det som gjør at to like gode kandidater blir skilt fra hverandre. Så det er viktig at du tar dette seriøst. Ikke kom for sent, og ikke overselg deg selv og dine egenskaper med mange klisjepregede svar. Vær ærlig og fremhev dine gode sider. Har du svakheter, så vis at du er klar over dem og jobber med å bli bedre. Blir du bedt om å fortelle litt mer om deg selv, kan du vise at du er en morsom og hyggelig person å være sammen med. Fortell om spennende opplevelser du har hatt eller om en særinteresse. Kanskje du har reist jorda rundt, er aktiv i en veldedig organisasjon eller elsker tur i skog og mark. Vis den som intervjuer deg at du er en person de blir glade for å få jobbe sammen med.

Husk å stille forberedt og les gjerne om firmaet på forhånd, slik at du vet litt om hvilke verdier og visjoner de har. Det kan du bruke til din fordel. Ikke still spørsmål om lønn rett etter at du har presentert deg. Du bør heller ikke bruke intervjuet til å komme med krav om ferie eller andre ting. Du trenger heller ikke svare på ting du ikke blir spurt om, ikke prat om alt du ikke kan og ikke nevn alle mangler du føler du har i utdannelse eller erfaring.

Lykke til!